6 tipp a magas óraszám kezeléséhez

2021.02.02

Ezzel a bejegyzéssel indul útjára a blog, amelyben a minket, magán nyelvtanárokat foglalkoztató, és gyakran égető problémákkal szeretnék foglalkozni.

Olyan kérdések ezek, mint a magas óraszám, az ezzel szoros összefüggésben álló kiégés, az elszigeteltség, a specializáció hiánya vagy a rémes igazság, hogy munka nélkül nincs bevétel.

De eszembe jutott még a házirend kérdése, a szabályok az órákon, a lemondások, és ezzel kapcsolatban az óradíj fizetése és az óradíj emelése. Tervezem, hogy foglalkozom a nyelvtanulókkal is, azzal, hogy hogyan szerezzünk tanítványokat, esetleg, hogy búcsúzzunk el tőlük.

Várom a további javaslatokat, a benneteket foglalkoztató elképzeléseket is, hogy megbeszéljük ezeket itt, segíthessünk egymásnak ötleteinkkel, megjegyzéseinkkel.

A mai poszt témája a magas óraszám.

Nem tudom, olvastátok-e már ingyenesen letölthető, a Hogyan kerüld el a kiégést magán nyelvtanárként c. e-könyvemet, amelyben többek között erről is írtam. Ha még nem, erre a linkre kattintva megtehetitek.

Szóval a magas óraszám.

Engedjétek meg, hogy személyes történetemen keresztül meséljem el a tapasztalatomat.

Bevezetőként egy kérdés

Mi volt a legmagasabb óraszám, amit egyetlen nap alatt tanítottatok?

Én sajnos egészen pontosan már nem tudom megmondani, de volt egy időszak az életemben, amikor a 2000-es évek elején nyelviskolán keresztül egy távközlési cégnél oktattam, és bizony voltak olyan napjaim, amikor reggel 8-9-re bementem, és este 7-kor indultam haza. Arra biztosan emlékszem, hogy egész nap tanítottam, szinte én voltam az utolsó ember meg a tanítványom, akit a takarító néni kitessékelt.

Egy ilyen napon lehetőség van legalább 5 db 90 perces óra leadására, ami 10 x 45 perc, a válaszom tehát a fenti kérdésre, hogy 10 óra a legtöbb, amit egy napon leadtam. Őszintén mondom, ma már el sem tudom képzelni, hogyan sikerült!

Hozzátartozik a történethez, hogy akkoriban nagyon pörgött a nyelvoktatás, minden cég eszelős pénzeket öntött a dolgozók nyelvi és szakmai képzésébe, szóval ki is használtuk a lehetőséget.

De hova vezetett mindez, és mire volt jó?

Anyagilag természetesen megérte, mert rendszerint középhaladó, haladó kiscsoportokat és vezetőket oktattam, abban az időszakban magasnak mondható óradíjjal, és nagyon érdekes emberekkel dolgozhattam együtt, de ezen a ponton az előnyök el is fogytak.

Mert nálam ez az intenzitás rövid és egyenes út volt a kiégéshez, a kimerüléshez és a tökéletes kiüresedéshez, amiből hamarosan menekülnöm kellett.

Az első lépés az volt, hogy kerestem magamnak egy másik - fordítói - munkát egy PR-ügynökségnél. Leadtam néhány csoportot, a megmaradt foglalkozásokat pedig heti 3 napra csoportosítottam át, hogy az ügynökségnél heti 2 napot tudjak dolgozni.

Ám még így is elég magas maradt az óraszámom, és hamarosan úgy éreztem teljesen ki kell lépnem a mókuskerékből, így végül nehéz szívvel szögre akasztottam a szabadúszást, és angoltanári állást vállaltam egy középiskolában.

Nem mondom, hogy ez volt életem legjobb döntése, de váltanom kellett.

Néhány év és nagyobb kitérő után természetesen újra visszatértem a vállalkozásomba, de akkor már tudtam, hogyan NEM akarom csinálni.

Milyen tanulságokat vontam le, és hogyan változtattam?

Először is ilyen előzmények után már tisztában voltam azzal, hogy a mennyiség a tanításban egyértelműen a minőség rovására megy.

Beláttam, hogy lehetetlen napi 5 (max. 6) óránál többet oktatni, ezekre becsületesen felkészülni és egyúttal fenntartani a magas színvonalat is.

Kezdetben persze hajlamos az ember beleesni a csapdába, hogy sokat tanít és akkor több a pénze is, de ha nincs szabadidőd, amikor örülhetsz az élményeknek, a sok utazásnak, a családnak és a barátoknak, a pénz sem ér semmit.

Lássuk a megoldást, amely a mai napig működik nálam:

1. tartottam magamat a napi 5 db 60 perces órához,

2. megkerestem a lehető legszűkebb területet, amelyen oktatok,

3. az ezen a területen dolgozókat céloztam meg az óráimmal,

4. ennek eredményeként és ezzel egyidejűleg meg tudtam emelni az óradíjaimat,

5. csomagokban és programokban kezdtem gondolkodni, amelyeket magasabb áron tudok eladni, és

6. bővítettem a szolgáltatásaim körét azzal, hogy nyelvi témájú e-könyveket készítettem, amelyeket a honlapomon keresztül lehet megvásárolni.

Ha úgy érzed, te is szívesen kiszállnál a mókuskerékből, és ebben szükséged lenne egy tapasztalt, szabadúszó magán nyelvtanár-mentor segítségére, aki évekkel ezelőtt már járt ott, ahol most te is vagy, kétféleképpen dolgozhatunk együtt:

- részt vehetsz személyes (online) foglalkozásaimon, ahol megbeszéljük, hová szeretnél eljutni, melyek a céljaid,

- vagy ha erre még nem állsz készen, csatlakozhatsz a tagsági rendszerhez, amelynek keretében havonta kapsz tőlem információkkal, szakmai tanácsokkal és ötletekkel teli e-maileket, amelyek segítségével önállóan is elindulhatsz kitűzött céljaid felé.

Várlak egy 20 perces ingyenes konzultációra! Kattints a linkre és egyeztessünk időpontot.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!