Ha nem dolgozol, nincs bevételed?

2021.05.12

Összegyűjtöttem néhány ötletet, amellyel akár alternatív bevételekre is szert tehetsz.

Nyelvtanárként bizonyára veled is előfordult már, hogy nem tudtál vagy nem akartál dolgozni, tanítani, mert mondjuk A) megbetegedtél, vagy B) kivettél néhány hét szabadságot.

Vegyük most az optimistább, B) variációt. :)

A tengerparton heverészel, élvezed a napfényt, a tenger zúgását, de közben gyötör a lelkifurdalás és az aggodalom is. 

Egyre csak azon rágódsz, hogyan fogod pótolni a kiesett bevételt.

Nézzünk néhány megvalósítható ötletet, melyekkel talán kicsit enyhíthető ez a rossz érzés.


1. Értékesíts óravázlatokat, feladatlapokat

Nyelvtanárként biztosan rengeteg szuper óravázlatot, munkalapot, feladatlapot és tesztet állítottál már össze diákjaidnak. Miért ne tehetnéd közkinccsé az ötleteidet egy bizonyos összeg fejében, például a https://www.teacherspayteachers.com/ oldalon, ahová angol, német és olasz nyelvű anyagokat is fel lehet tölteni?


2. Készíts online tanfolyamot

Ennek csak a képzeleted szab határt: nyelvvizsga témakörök, nyelvtani szerkezetek, kiejtésfejlesztés, hallott szövegértés, adott ország kultúrája, stb. Azután töltsd fel valamilyen online felületre. Angolosok előnyben, mert ezen a nyelven rengeteg online tanfolyamszerkesztő oldal elérhető (Thinkific, Teachable, Udemy, Coursera, LearnWorlds), de már magyar nyelven is vannak jó kezdeményezések: Webuni, Bright Academy. Az elkészült tanfolyamot tedd elérhetővé a saját honlapodról is, és jöhetnek a vásárlók.


3. Kezdj bloggolni

Ha van egy hobbid vagy egy olyan téma, amelyet szenvedélyesen szeretsz, egy blogon keresztül megoszthatod másokkal a tudásodat, és akár jövedelmed is származhat belőle.

Ehhez azonban fontos, hogy kiváló minőségű tartalmat szolgáltass, amely választ ad az emberek által ténylegesen keresett kérdésekre. Ha ez sikerült, akkor tereld az érdeklődőket a blogod felé, hogy minél többen olvassák (építs közösséget), majd a téma szakértőjeként elkezdhetsz pénzt keresni vele (helyezz el hirdetéseket, add el saját termékeidet, szolgáltatásaidat, vagy hirdesd mások termékeit).

4. Készíts podcastot!

A tartalom minősége itt is kulcsfontosságú, mert segít a forgalom generálásában és a közönség építésében. Fontos tehát a jó témaválasztás. A sikeres podcast indítása azonban nem könnyű, mert kissé időigényes a tartalom rögzítése, szerkesztése és közzététele, ráadásul mivel rendszeresen kell készítened a podcastokat, ez egy hosszú elköteleződést igénylő feladat. A podcastot ezután népszerűsítened is kell (közösségi oldalak vagy hirdetés), majd lassan beindulhat a bevételszerzés.


5. Indítsd el YouTube csatornádat

Tanárként valószínűleg már nem félsz attól, hogy a közönség elé kell állnod, ha szórakoztató módon szeretnéd megosztani az információkat. Épp ezért eljött az idő, hogy szintet lépj! Ha egy kamerával rögzíted a tananyagot, már készen is állsz arra, hogy egy kis csoport helyett az egész világgal megoszthasd az ismereteket. A Youtube-on csak kellő számú feliratkozó és követő elérése után lehet bevételt generálni, ám ha jól kitaláltad a témát, és az elkészített videók esztétikusak, nem kell sokáig várnod a bevételekre.

6. Írj e-könyvet

Pályafutásod során valószínűleg elkészítettél számtalan nyelvtani magyarázatot feladatokkal, vagy nyelvvizsgához tesztfeladatokat, képleíráshoz szószedeteket. Ezeket ne hagyd a virtuális fiókban porosodni! Itt az idő, hogy e tudásanyagokat e-könyvekbe rendezd, és a honlapodon elérhetővé tedd.

A digitális tananyagok nagyon népszerűek manapság. A nyelvtanulók szeretik a praktikus és letölthető kiadványokat, amelyekért online fizetnek, és már kezdődhet is a tanulás.

Tetszettek az ötletek? Melyik lehetőséget valósítanád meg?

Van kedved velem kalandozni, a "smart" munkamódszereket és technikákat kipróbálni, megtapasztalni?

Ha igen, dolgozzunk együtt! 

Jelentkezz be az ingyenes konzultációra!

Nézz körül a honlapomon, Facebook-és Instagram oldalamon.

És ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is!