Történet az óralemondásról és a bérletről

2021.04.06

Nemrég egy kedves mentoráltam azzal keresett meg, hogy minden napja reggel 8-tól este 8-ig be van táblázva, de a diákjai elég sok órát lemondanak, így naponta gyakran csak 3-4 órát tart a 8 helyett. Mutatta a határidő naplóját, amibe ceruzával merte beírni a neveket... hátha lemondás lesz, és át kell szerveznie a napját.

Döbbenten hallgattam a történetét, majd feltettem a kérdést, hogy pontosan mit is szeretne.

A válasza valahogy így hangzott: kevesebb órát adni, de mindet megtartani, és nagyon bátortalanul hozzátette még, az sem lenne rossz, ha mindezt magasabb óradíjjal tehetné.

Talán számodra is ismerős a történet.

Megint az alacsony óradíj

És mindennek az egyik kiindulópontja az alacsony óradíj. Az alacsony óradíjat ugyanis nem becsülik meg, és nem veszik komolyan a tanítványok. Ez egy általános emberi dolog - ami olcsó, arra legyintünk, simán kiadjuk rá a pénzt, majd másnap átlépünk rajta, esetünkben a tanítvány nem jön el az órára, gond nélkül lemondja, akár úgy is, hogy elveszíti a pénzt.

Az áremelés ellen is egy sor érvet hozunk fel: olyan régen tanítom már, szinte jó barátom, nem akarom elveszíteni a tanítványt, nem merem megmondani, hogy szeretnék árat emelni, stb.

Hogyan tudunk nyelvtanárként ezen a problémán átjutni?

Rendet kell teremteni a gondolatainkban, meg kell változtatni az óradíjhoz, a pénzhez fűződő viszonyunkat, az ehhez kapcsolódó rossz beidegződéseket.

Tisztázni kell magunkban, és elhinni, hogy jók vagyunk, magas színvonalú szolgáltatást nyújtunk, felkészülünk az órákra, órákon kívül kijavítjuk a házi feladatokat, és a foglalkozásainkon komoly értéket adunk át.

Ha ezt elhiszed magadról, könnyebben fog menni az áremelés.

Óradíj utólag és alkalmanként

A másik probléma, hogy a nyelvtanárok nagy része utólag és óránként fizetve kéri a pénzt. És minden hiába, leírhatjuk a házirendben, hogy ha valaki nem jelzi 24 órával korábban a lemondást, akkor fizetnie kell, ez már veszett fejsze nyele egy magánóra esetében. Vagy kifizeti az illető, vagy nem.

Velem is megtörtént sok évvel ezelőtt, hogy hirtelen több tanítványom is lemondta az óráit, és mivel nem voltam elég határozott és következetes, komoly veszteségeim voltak, és sokat tanultam belőle.

Hogyan oldottam meg ezt a komoly problémát?

Bevezettem a korlátozott ideig felhasználható, előre fizetett bérletek rendszerét.

Mindenki jól jár vele. A tanítvány kedvezményesen kapja a 4 vagy 8 alkalmas 4 hétig felhasználható bérletet, ha későn (24 órán belül) mondja le az órát, akkor elveszett az órája, ha miattam marad el az óra, adok neki egy ajándékórát. A rendszer szuperül működik, nekem is biztonságot ad, és a tanítványok is szeretik a bérleteket.

Milyen tapasztalataid vannak ezen a területen? Kíváncsi vagyok a véleményedre, oszd meg velem!

Van kedved velem kalandozni, új "smart" munkamódszereket és technikákat kipróbálni, megtapasztalni?

Ha igen, dolgozzunk együtt!

Nézz körül a honlapomon, és Facebook-oldalamon.

Foglalj időpontot a 20 perces ingyenes konzultációra, és nézd meg, megfelelő út-e számodra a közös munka.

Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is!